Nieuws

Terug naar overzicht

Mijlpaal fabriek in Tsjechië: 4 miljoenste Hyundai rolt van de band

18 november 2022

Veertien jaar nadat in de fabriek in Tsjechië de allereerste Hyundai van de band rolde – een i30 van de eerste generatie – viert HMMC (Hyundai Motor Manufacturing Czech) opnieuw een bijzondere mijlpaal: de productie van de 4 miljoenste Hyundai.


In de Hyundai-fabriek in Tsjechië rolde de 4 miljoenste Hyundai – een TUCSON N Line – van de band.

Waar het mee begon: de Hyundai i30

In het eerste jaar van HMMC, in 2008, werden 12.473 exemplaren geproduceerd. Dat waren allemaal Hyundai’s i30 van de eerste generatie, In het eerste volledige jaar van HMMC in 2009 kwam de productie uit op 118.022 exemplaren, waaronder 111.934 Hyundai’s i30.

Het beste jaar was 2016. Toen werden 358.400 auto’s gebouwd: 246.683 eenheden van de derde generatie Hyundai TUCSON, 73.337 eenheden van de tweede generatie Hyundai i30, 33.609 eenheden van de Hyundai ix20 en 4.771 eenheden van de derde generatie Hyundai i30. HMMC is van plan om 321.500 auto’s te produceren in 2022.

Tot 2019 bouwde Hyundai uitsluitend modellen met een verbrandingsmotor in zijn Tsjechische fabriek. De ommekeer vond begin 2020 plaats, met de productiestart van de batterij-elektrische Hyundai KONA Electric. In het najaar van 2020 volgde met de vierde generatie TUCSON ook de bouw van HEV- en PHEV-voertuigen in Nošovice.


In de Hyundai-fabriek in Tsjechië rolde de 4 miljoenste Hyundai – een TUCSON N Line – van de band.

Een van de modernste autofabrieken

De productiefaciliteit in Nošovice is een van de modernste autofabrieken ter wereld. Meer dan de helft van alle auto’s die Hyundai in Europa verkoopt komt hier vandaan. Bovendien worden er motoren en transmissies gemaakt. Geëlektrificeerde auto’s waren dit jaar tot dusver goed voor bijna 40 procent van de productie bij HMMC en het aandeel hiervan zal de komende jaren blijven groeien.

HMMC was de eerste productiefaciliteit van Hyundai Motor Group die uitsluitend elektriciteit uit hernieuwbare bronnen gebruikt, waaronder zonne- en windenenergie. Om te kunnen garanderen dat de groene stroom die HMMC aandrijft ook daadwerkelijk groen is, claimt HMMC alle aangekochte energie met een Garantie van Oorsprong (GO).

Lang voordat HMMC overschakelde op hernieuwbare energie had de fabriek duurzaamheid al hoog in het vaandel staan. Om de bouw van de fabriek mogelijk te maken moesten meer dan duizend bomen wijken. In plaats van deze te kappen, besloot Hyundai ze uit te graven en in de buurt van de fabriek te herplanten. Meer weten over onze fabriek in Tsjechië?

Meer over HMMC

Tags:


Bekijk ook