Nieuws

Terug naar overzicht

De zelfrijdende taxi van Hyundai

14 juni 2022

De IONIQ 5-robotaxi van Hyundai kennen we al, maar nu is een vergelijkbare variant van deze auto met autonome rijtechnologie ook live in actie te zien. Je moet er alleen wel helemaal voor naar Gangnam, een van de drukste en bruisendste wijken in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

De taxiservice maakt deel uit van een pilot, genaamd RoboRide, waarbij de taxi van Hyundai zelfstandig een pendeldienst onderhoudt tussen verscheidene haltes. De RoboRide-taxi is gebaseerd op de elektrische IONIQ 5 en uitgerust met technologie voor zelfstandig rijden.


De autonoom rijdende RoboRide-taxi van Hyundai.

Verkeerslichten ‘verbonden’ met de auto’s

Hyundai heeft voor de pilot een tijdelijke vergunning verkregen van het ministerie voor Land, Infrastructuur en Transport. Bijzonder is ook dat in samenwerking met het stadsbestuur een systeem is opgezet waarmee de verkeerslichten worden ‘verbonden’ met de betrokken auto’s.

Om de veiligheid nog meer te waarborgen ontwikkelde Hyundai een afstandsbedieningssysteem dat de status van het autonoom rijden, de voertuigen en de route monitort. Het systeem ondersteunt ook bij het veranderen van rijbaan wanneer autonoom rijden vanwege de omstandigheden niet mogelijk is.


De autonoom rijdende RoboRide-taxi van Hyundai.

RoboRide-taxi maandag tot en met vrijdag

Om eventuele overlast op de weg tot een minimum te beperken, doet de RoboRide-taxi dienst van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. Er is plaats voor maximaal drie passagiers. Om in eventuele noodsituaties in te kunnen grijpen rijdt ook een ‘veiligheidschauffeur’ mee.

De RoboRide-taxi is een autonoom rijdend voertuig van Level 4 dat de twee belangrijkste technologieën van toekomstige mobiliteit samenbrengt: elektrificatie en autonomie. De combinatie van deze technologieën kan personenvervoer nog slimmer, veiliger en duurzamer maken.


De autonoom rijdende RoboRide-taxi van Hyundai.

Herkenbaar als autonoom rijdende auto

Level 4 betekent dat de automatische piloot van de auto in staat is het voertuig in bijna elk mogelijk scenario te besturen. De sensoren op het dak van de auto zorgen ervoor dat de RoboRide-taxi duidelijk herkenbaar is als autonoom rijdende auto.

Hyundai is al heel ver met autonoom rijden en we hebben nog veel meer slimme mobiliteitsoplossingen in petto. Benieuwd hoe de toekomst er volgens Hyundai uitziet? Houd dan deze website goed in de gaten! Of meld je aan voor de digitale nieuwsbrief van Hyundai.

Inschrijven nieuwsbrief

Tags:


Bekijk ook