Nieuws

Terug naar overzicht

Yes, Hyundai is wereldkampioen!

12 november 2019

Hyundai is wereldkampioen bij de constructeurs in het FIA World Rally Championship. Vanwege hevige bosbranden vlakbij het parcours in Coffs Harbour in New South Wales werd de Rally van Australië (14-17 november 2019) geschrapt. De afgelasting betekent dat Hyundai niet meer te achterhalen is in het klassement.

Om de veiligheid van de coureurs en de supporters te kunnen waarborgen had de organisatie de routes van de klassementsproeven al ingekort tot zo’n 100 kilometer, maar uiteindelijk werd besloten de veertiende en laatste wedstrijd van het WK helemaal te schrappen.

Ott Tänak winnaar bij de rijders


Voorafgaand aan de Rally van Australië bedroeg de voorsprong van Hyundai op de nummer twee Toyota al achttien punten. Die rangschikking gaat nu ook als eindstand de boeken in. Ott Tänak, volgend jaar rijdend voor Hyundai, had zich al verzekerd van de wereldtitel bij de coureurs.Voor de vijfde keer vicewereldkampioen

Hyundai dankt de merkentitel vooral aan Thierry Neuville. Achter Ott Tänak werd de Belg voor de vijfde keer vicewereldkampioen in het FIA World Rally Championship. Teamgenoot Andreas Mikkelsen uit Noorwegen sprokkelde kostbare punten met een knappe vierde plaats.

Eindstand WK constructeurs

1. Hyundai 380 punten
2. Toyota 362 punten
3. Citroen 284 punten
4. M-Sport Ford 218 punten

Eindstand WK rijders

1. Ott Tänak 263 punten
2. Thierry Neuville (Hyundai) 227 punten
3. Sébastien Ogier 217 punten
4. Andreas Mikkelsen (Hyundai) 102 punten
5. Elfyn Evans 102 punten
8. Dani Sordo (Hyundai) 89 punten
11. Sébastien Loeb (Hyundai) 51 punten

Tags:


Bekijk ook